Grotere gemeenten niet goedkoper

9 november 2012

Zondag 4 november berichtte het NOS-journaal dat uit COELO-onderzoek blijkt dat gemeentelijke fusies in het afgelopen decennium niet tot lagere maar juist tot hogere gemeentelijke uitgaven hebben geleid. Het kabinet Rutte II fors denkt juist te kunnen besparen door gemeenten veel groter te maken. Het COELO-artikel kunt u hier lezen.

Wet HOF gekraakt

10 oktober 2012

De aanscherping van de begrotingsregels voor decentrale overheden, geregeld in de Wet HOF, is inhoudelijk overbodig, schadelijk voor het overheidsbeleid en inconsistent met eerder gemaakte afspraken over investeringen door decentrale overheden. Dit betogen Maarten Allers en Gerber van Nijdaal in Openbaar Bestuur. Teruggaan naar de Europese onderhandelingstafel is, zeker nadat ons land zo hoog van de toren heeft geblazen, helaas geen optie. Het beste wat we kunnen doen is de schade zoveel mogelijk beperken. Een interessante vraag is wel hoe het zover heeft kunnen komen. De in dit artikel gesignaleerde problemen zijn deels immers al langer bekend. Waarom is hier geen rekening mee gehouden? Hoe voorkomen wij dit soort onaangename verrassingen in de toekomst? Lees hier het artikel in Openbaar Bestuur.

Digitale Atlas overzichtelijker

25 september 2012

De Digitale Atlas geeft nu ook in kleur de hoogte van de woonlasten weer. Ook is heel Nederland nu in een oogopslag te zien.

Het Nederlandse groeirecept raakt uitgewerkt

14 september 2012

De afgelopen 25 jaar is de Nederlandse economie vooral gegroeid doordat meer mensen zijn gaan werken. Deze extensieve economische groei loopt echter tegen zijn natuurlijke grens aan. De komende periode zullen we het daarom moeten hebben van productiviteitsstijgingen, en die zullen beperkt zijn. Volgens COELO-directeur Maarten Allers komen we daardoor na de crisis op een structureel lagergroeipad, en moet het budget van de overheid hieraan worden aangepast. Ook voor decentrale overheden is dat slecht nieuws. Lees hier het artikel in het Tijdschrift voor Openbare Financiën.